Over ons

Het Dispuut

F.I.E.R.A. is het oudste meisjesdispuut van Nijmegen en maakt deel uit van de Nijmeegse Studenten Vereniging Carolus Magnus. Op dit moment bestaat het dispuut uit 22 leden, die allemaal van verschillende leeftijden en verschillende studierichtingen zijn. In november 2021 hebben wij eindelijk ons XVIIe Lustrum gevierd, wat een erg mooi feestje was!!

In oktober 1935 is F.I.E.R.A. opgericht tijdens de kermisweek. Natuurlijk is het dispuut in de afgelopen 87 jaar met haar tijd meegegaan, maar het hoog houden van bepaalde waarden en tradities heeft ervoor gezorgd dat F.I.E.R.A. nu nog steeds op volle kracht draait. Het rad van F.I.E.R.A. is ontstaan uit het rad van avontuur, dat indertijd de studenten op de kermis draaiden ten bate van de minder bedeelden in de samenleving.

F.I.E.R.A. is een gezellig dispuut, maar dat kan je van veel disputen zeggen. Waardoor onderscheiden wij ons dan? Iedereen zal je kunnen vertellen dat we een warm kroeghart hebben. F.I.E.R.A. is namelijk zeer actief bij Carolus Magnus en altijd aanwezig. Maar dan ook overal: op de dansvloer, bij vergaderingen, aan de bar, in commissies, tijdens een kroegjool, op alle toernooien, open feesten etc.

Dat studie tegenwoordig erg belangrijk is voor iedereen, wordt bij ons ook zeker niet vergeten. Biebdagen met voldoende eten voor een weeshuis zijn bij ons dan ook niet schaars. We zijn een hechte club waarbinnen plaats is voor veel verschillende karakters en dat kenmerkt ons! Vriendschap en eerlijkheid zijn kernwoorden, onmisbaar voor onze bijzondere band.

Iedere donderdagavond hebben we dispuutsavond. Dit doen wij  in het gezelligste café van Nijmegen, café Karel! Hier hebben we ons eigen plekje, waar we genieten van de nodige drankjes en we gezellig met elkaar kunnen bijkletsen. Naast de eerdergenoemde activiteiten waar we als dispuut staan, hebben we ook onze eigen activiteiten. Ieder jaar gaan we samen op dispuutsweekend. Enkele voorbeelden van afgelopen jaren zijn: een weekendje Rotterdam, Antwerpen en Milaan. Met het lustrum zijn we zelfs een weekje naar Lissabon geweest! Naast het dispuutsweekend wordt onderling ook veel ondernomen, zoals gezellige etentjes, een bezoekje aan het VrijdagNachtCafe, vakanties, filmavondjes, gezellig borrelen op het dispuutshuis en natuurlijk wordt er ook samen gestudeerd! Kortom, er valt altijd wel wat te beleven met een F.I.E.R.A. in de buurt.

Het oudste meisjesdispuut van Nijmegen floreert nog steeds! Al 87 jaar weet F.I.E.R.A. vele studentes een fantastische tijd te bezorgen. Hoe kan het dat een meisjesdispuut zich al zo lang staande weet te houden? Wat is haar succesformule? Is het haar enthousiasme, haar hechte vriendschap of toch haar pittige karakter? Of zou het dan toch haar grote kroeghart of waardering voor tradities zijn? Misschien zult u het nooit achterhalen en zal F.I.E.R.A. voor u altijd een mysterie blijven. Zoals een meester-kok zijn favoriete recept niet zomaar prijsgeeft, zo ook houdt F.I.E.R.A. de kern van haar succes geheim.